pondělí 16. listopadu 2015


Vždycky jsem je měla ráda, jen ta cena v obchodech mi přišla směšná za to, že to je vlastně mouka, voda a trochu tuku. Domácí příprava zabere asi 20 minut od vyndání mouky až po konzumaci ještě teplých placek. A náklady jsou minimální:-) Myslím, že jakmile je jednou zkusíte, už je nikdy nekoupíte.


Na cca 6 placek:
  • 2 hrnky hladké mouky
  • špetka soli 
  • cca 50 g másla/ 60 ml olivového oleje
  • cca 150 ml vlažné vody
  • Koření jako červená paprika s kurkumou nebo provensálské bylinky, bazalka či tymián jsou možnosti k obměnám:)

1. Mouku smícháme se solí a máslo nahrubo nastrouháme. Vytvoříme "jakoby" drobenku, ke které poté postupně přiléváme vodu (je možné,že nespotřebjeme všechnu)! Pokud dáváme místo másla olej, nejprve dáme vodu a až poté olej. Těsto jde poměrně ztuha a je potřeba mu dát opravdu alespoň 10 minut lásky a hnětení aby z něj vzniklo krásně pružné těsto :-)  (Nejprve je velmi tuhé).


2. Těsto rozdělíme na 6 stejně velkých dílů a znich vyvalujeme placky. Chce to trochu zabrat, těsto má tendence se smršťovat. Potřebujeme získat úplně teňounké těsto- téměř průhledné aby tortily nebyly tvrdé. 

 3. Na suché na plno rozpálené pánvi tortilu opečeme z každé strany cca 10-20 sekund- dokud se nezačnou dělat malé puchýřky. Tortily dáváme jednu po druhé pod utěrku.




4. Kouzlo mají v tom, že se dají plnit čímkoliv, co vás napadne:) Sýr a šunka, teplé zeleninové i masové směsi, salátky, zálivky a dipy, jsou výborné jako příloha k chilli con carne. Když nám nějaké zbydou, k večeři je můžeme rozkrájet na osminky a na troše oleje opéci. Vzniknou super nachos, které jsou bezvadné s nějakým dipem k večerní pohodičce u vínka. Měli by vydržet cca 2 dny ale myslím si, že čerstvé jsou nej.





0 komentářů:

Okomentovat